Ghid de cumpărare în condiții de siguranță

În fiecare lună, milioane de români cumpără sau vând prin intermediul anunțurilor. Este o metodă bună de a încheia o tranzacție directă cu un vânzător sau un cumpărător, evitând costurile intermediarilor. Majoritatea oamenilor sunt onești și vor doar să facă un schimb corect. Dar, ca în oricare dintre domeniile comerțului, în special atunci când comunicarea se desfășoară în mediul online, există riscul neînțelegerilor sau riscul de a întâlni pe cineva imoral. Din acest motiv este important să luați măsuri de precauție raționale.

Aici puteți găsi ghidul nostru pentru a vă asigura o experiență pozitivă și sigură atunci când cumpărați prin intermediul anunțurilor online.

Folosiți bunul simț

Este important să folosiți o abordare rațională atunci când evaluați o ofertă. Puteți găsi pe site-ul nostru oferte din abundență, dar, de regulă, dacă o ofertă pare prea bună pentru a fi adevărată, atunci, cel mai probabil așa este! Dacă aveți o presimțire că ceva este în neregulă, acordați mai multă atenție. Investigați și nu vă lăsați niciodată grăbiți sau convinși în a lua o decizie.

Întâlniți-vă personal cu vânzătorul și verificați bunurile

Nu este posibil mereu, dar, dacă aveți ocazia, întâlniți-vă cu vânzătorul și verificați produsele și orice document relevant înainte de a efectua plata. Acest pas este critic în cazul achiziționării de animale (vedeți mai jos).

Plătiți la primirea produselor

Evitați plata, rezervarea bunurilor sau livrarea, în avans. Plătiți doar la primirea bunurilor. Fiți atenți în special la vânzătorii care anunță subit că doresc să livreze bunurile dintr-o altă locație decât cea menționată la început și vă cer să îi plătiți în avans pe ei sau o firmă de transport.

Dacă trebuie să plătiți înaintea primirii bunurilor, utilizați doar serviciile financiare ale unor terți de încredere și cu o reputație bună, care oferă fie o garanție, fie un angajament legal (în care prestatorul de servicii financiare va reține plata în numele vânzătorului până ce dumneavoastră veți confirma primirea bunurilor). Asigurați-vă că orice prestator este autorizat de către o autoritate competentă.

Verificați politica de retur a vânzătorului, în caz că nu sunteți mulțumit de produse primite.Țineți cont de faptul că ați putea plăti taxe vamale pentru bunurile trimise din străinătate.

Folosiți metode de plată sigure

Evitați folosirea URL-urilor sau să faceți click pe linkuri din e-mailuri trimise de către vânzător, precum linkurile care pretind că sunt prestatori terți de servicii financiare, fără ca mai întâi să verificați că linkul face trimitere la un serviciu autentic și cu o reputație bună. O tactică des întâlnită este aceea de a oferi linkuri care par a face trimitere către o sursă bună, dar de fapt, vi se colectează datele de autentificare, datele bancare sau alte informații personale pentru utilizarea necorespunzătoare a acestora. Termenul folosit în limba engleză pentru această tactică este ”phishing”, adică fraudă, infracțiune virtuală.

Păziți-vă datele personale

Datele dumneavoastră personale - numele, adresa, numarul de telefon, CNP-ul, data nașterii, datele bancare, cele din pașaport sau datele de autentificare - sunt prețioase și pot fi cu ușurință folosite în mod greșit. Deși cumpărătorul și vânzătorul trebuie să știe cu cine fac afaceri, iar vânzătorul trebuie să afișeze produsele pentru vânzător, evitați să oferiți mai multe detalii decât este necesar și niciodată nu vă oferiți datele bancare sau cele ale cardului bancar, CNP-ul sau data nașterii, atunci când cumpărați.

Cumpărarea animalelor

Oferte360 susține comerțul legal, sigur și sănătos de animale prin anunțurile online. Totuși, din cauza naturii comerțului trebuie să luați măsuri de precauție suplimentare, atunci când considerați să faceți acest lucru pentru propria protecție, cât și pentru protecția animalelor și a celor din jur.

Nu cumpărați niciodată un animal din surse necunoscute - este foarte important să știți de unde provine și unde s-a născut, pentru a vă asigura că fie este originar din Romania, fie este importat legal.

Vă încurajăm să cercetați cu atenție măsurile de precauție pe care trebuie să le luați. Un bun punct de pornire este legislatia din România privind protecția animalelor, pe care o puteți găsi aici: https://cmvro.ro/utile/legislatie/legislatie-caini/

Siguranța personală

Când doriți să vă întâlniți cu vânzătorul pentru a vedea produsele, dacă aveți orice îndoială, pentru siguranța personală și pentru a avea o a doua opinie, vă sfătuim să luați în considerare posibilitatea de a fi acompaniați de o altă persoană sau cel puțin informați pe cineva despre locația în care veți fi. Atunci când este posibil, întâlniți-vă într-un loc public, în timpul zilei și evitați să aveți cu dumneavoastră sume mari de bani.

Responsabilitate

Având în vedere că anunțurile sunt extrase în mod automat, nu vă putem garanta acuratețea acestora sau acuratețea conținutului site-ului extern la care este făcută trimiterea.